Звездният готвач Иван Звездев гостува на Петя Дикова в Тази неделя. Първият

...
Звездният готвач Иван Звездев гостува на Петя Дикова в Тази неделя. Първият
Коментари Харесай

Иван Звездев каза коя е най-популярната БГ рецепта

Звездният готвач Иван Звездев гостува на Петя Дикова в " Тази неделя ". Първият епизод на предаването му " Бон Апети " се излъчва на 16 април 2001 година, като през първите четири месеца не са имали сифон на мивката - по тази причина се постанова да събират нещата с кофа, показа Звездев в студиото.

" И тримата могат да готвят - и щерка ми, и двамата ми синове. Малкият ми наследник най-вече ме изненадва с баницата, която прави ", сподели готвачът за фамилията си. 

Родителите на Иван са инженери и от него също се е очаквало да следва техническата линия в фамилията и да избере тази сфера, само че той още от възпитаник не се схваща с Питагоровата теорема. От дребен го влекат артистичните изкуства.

" Амбицията да си купя колело и единственият метод да изкарам долари, с цел да си го купя от " Кореком " - това ме заведе в цирка ", показа Звездев за пътя си до акробатиката.

Съпругата на Иван е повода той да се захване с кулинария. След като се женят, тя му декларира, че желае брачният партньор й да си откри същинска работа - макар че е доста добър цирков актьор, тя не желае цялостен живот да се мотаят по фургоните.

Звездев тогава вижда три специалности, които се търсят във вестника - таксиметрови водачи, компаньонки и готвачи - и избира кулинарията. 

Иван Звездев е приел задачата да запази българските предписания. В YouTube има доста сполучлив канал, където споделя разнообразни предписания.

“Най-българските са най-гледани. Най-гледаната рецепта е за пиле с ориз. Хората се тормозят ориза да не слепне, а да е на зрънца, само че то си има технология. Най се сюрпризирам, че младежите постоянно се захващат да вършат козунаци, пристигна ли Великден ” споделя кулинарът.



Когато започва " Бон Апети ", идеята е предаването да покаже налични предписания на феновете.

" Първото ми ядене беше доста автентично - картофено пюре на венец със спанак в профил, яйце и го запичам. Хората бяха впечатлени от едно просто и икономично ястие за пролетта ", показа той.

В началото на професионалния му път като готвач работата на Иван не е добре платена - даже се е налагало родителите му да оказват помощ на него и фамилията му. Но някъде след 2008 година нещата се трансформират.

" Днес някои хора избират специалността готвач единствено поради парите без да имат уменията и желанието ", споделя Звездев.

Иван Звездев се храни и готви съгласно сезоните. Например зимата не яде домати, само че залага на кисело зеле и праз, напролет обича да употребява коприва в рецептите си, през лятото са пресните зеленчуци, а есента за него е най-хубавият сезон, тъй като има всичко.

" Не разбирам за какво българската дума за готвач и занаятчия трябваше да изчезне, откакто това е купата занаятчия готвач. Шеф е западна дума, шефът се занимава с изключение на с готвене и с мениджмънта на кухнята ", сподели Звездев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР